Menu
View schedule
Close schedule
Radboud Virtual Events - Resources

Informatie voor ouders - Radboud Virtual Events - Resources

Vindt je kind het lastig om de juiste studiekeuze te maken? Heel begrijpelijk. Het kiezen van een studie is niet eenvoudig. Je wilt graag helpen bij het maken van de juiste studiekeuze, maar hoe doe je dat? Op deze pagina hebben we tips en hulpmiddelen verzameld om jou te helpen bij het begeleiden van je kind. Je krijgt ook antwoord op praktische vragen zoals: wat zijn de kosten van studeren en hoe moet je je inschrijven?  

> Presentaties voor ouders

De studiekeuzepresentaties van de Online Bachelor Open Dag geven je nog meer informatie over de studiekeuze van je kind en hoe je daarbij kunt begeleiden. Deze kun terugkijken op dit platform (klik op 'Bekijk programma') of via www.ru.nl/studiekeuzeplein.

Ook hebben we een speciale ouderwebsite (www.ru.nl/ouders). Hier vind je nog meer interessante informatie en links naar handige pagina's voor ouders van studiekiezers.

  • Welke studiekeuzepresentaties kan ik terugkijken?
    • Gaan studeren | Studenten vertellen over wat er allemaal bij komt kijken als je gaat studeren.
    • Succesvol studeren | In deze presentatie wordt uitgelegd hoe je baas kan worden over je eigen leerproces en hoe ouders daarbij kunnen ondersteunen.  
    • Succesvol studeren: Wat heb je hiervoor nodig? | In deze presentatie ontdekken we welke eigenschappen en vaardigheden een student nog meer nodig heeft om met succes door het eerste jaar van de nieuwe studie heen te komen.
    • Hoe vind ik een studie die bij me past? | In deze voorlichting wordt besproken hoe het keuzeproces loopt en wat het kiezen van een studie nu echt lastig maakt. Hoe maak je een studiekeuze en welke stappen neem je hiervoor?  
    • Wat zijn de verschillen tussen het hbo en de universiteit? | Studenten van het hbo en de universiteit vertellen over de verschillen die zij ervaren tussen de twee onderwijsvormen.
    • Studiesucces en een tussenjaar: Kansen en risico's | Je wordt in deze sessie aan het denken gezet over wanneer je er klaar voor bent om succesvol te kunnen studeren aan een universiteit. Is meteen doorstuderen na je eindexamen het best? Of zou een tussenjaar goed kunnen zijn?
    • Meer dan studeren: Actief zijn naast je studie | Maak kennis met het verenigingsleven van Nijmegen en de medezeggenschap van de Radboud Universiteit.
    • Wat staat je het eerste jaar te wachten? | Het moment is daar! Je hebt een studie gekozen en je mag beginnen! Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Een student vertelt over alles waar je mee te maken krijgt als je gaat studeren.
    • Selectie en Plaatsing | Opleidingen met een numerus fixus hebben een selectieprocedure: in deze presentaties leggen we je het proces uit.
    • Ervaringsverhalen over studiekeuze door een student en haar ouder | Een student vertelt samen met haar moeder wat ze in het studiekeuzeproces zoal gedaan hebben om dit proces goed te laten verlopen.
    • De rol van ouders in het studiekeuzeproces | Studenten van de Radboud Universiteit en Wageningen University vertellen samen met Hermien Miltenburg (moeder en oudervoorlichter) over hun eigen ervaringen met ouderbegeleiding tijdens het studiekeuzeproces. Wat betekenen termen als bachelor, master, hbo, wo, studiepunten, bindend studieadvies, etc. Wat houden de verschillende onderwijsvormen in?
    • Ouders als studiekeuzecoach | Twee studenten vertellen over de rol van ouders als belangrijke coach in het studiekeuzeproces; hulpmiddelen hiervoor, praktische informatie over aanmelding, kosten, studiefinanciering; verschillen hbo-uni, het puberbrein etc.



Hoe begeleid ik mijn kind?

Je bent voor je kind waarschijnlijk de belangrijkste adviseur bij het maken van de studiekeuze. Maar hoe pak je deze begeleiding goed aan? Via onderstaande links vind je tips en hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het begeleiden van je kind in het maken van een goede studiekeuze.


Past een studie bij mijn kind?

Met een vwo-diploma kan je zowel naar het hbo als de universiteit. Het is belangrijk dat je kind kiest welke vorm van onderwijs het beste past. Daarna is het belangrijk dat je kind onderzoekt welke studie aansluit bij zijn/haar interesse. Onderstaande links kunnen helpen bij deze keuzes:


Hoeveel kost studeren?

Eén of meerdere studerende kinderen zijn een flinke kostenpost. Naast het jaarlijkse collegegeld moet er ook geld uitgegeven worden aan de boeken en andere benodigde leermiddelen. Meer weten?

 

Loopbaanondersteuning en studeren op maat

Tijdens je studie kan je kind te maken krijgen met studieproblemen en/of persoonlijke problemen. Denk aan concentratieproblemen, uitstelgedrag of faalangst. Als je kind kampt met dergelijke problemen, zijn er binnen en buiten de universiteit verschillende mogelijkheden om hulp te zoeken.

Heeft je kind een specifieke hulpvraag of functionele beperking? Dan heeft de Radboud Universiteit ook een aantal voorzieningen en regelingen. 


Je kind op kamers

Als je zoon of dochter aan de Radboud Universiteit studeert, kan hij of zij besluiten in Nijmegen op kamers te gaan wonen. Hoe werkt dit precies en wat moet je weten:



Presentaties voor ouders

 

Succesvol studeren: Baas worden van je eigen leerproces

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe een scholier de baas kan worden over je eigen leerproces en hoe ouders daarbij kunnen ondersteunen.

Succesvol studeren: Wat heb je hiervoor nodig?

In deze video ontdekken we welke eigenschappen en vaardigheden een student nodig heeft om met succes door het eerste jaar van de nieuwe studie heen te komen. 



Ouders als studiekeuzecoach

Twee studenten vertellen over de rol van ouders als belangrijke coach in het studiekeuzeproces; hulpmiddelen hiervoor, praktische informatie over aanmelding, kosten, studiefinanciering; verschillen hbo-uni, het puberbrein etc.

Hoe vind ik een studie die bij me past?

In deze voorlichting wordt besproken hoe het keuzeproces loopt en wat het kiezen van een studie nu echt lastig maakt. Hoe maak je een studiekeuze en welke stappen neem je hiervoor? Door Annelies van Rijckevorsel 


De rol van ouders in het studiekeuzeproces

Studenten van de Radboud Universiteit en Wageningen University & Research vertellen samen met Hermien Miltenburg (moeder en oudervoorlichter WUR) over hun eigen ervaringen met ouderbegeleiding tijdens het studiekeuzeproces. 

Ervaringsverhalen over studiekeuze door een student en haar moeder

Kyrah en haar moeder vertellen over hun ervaring tijdens het studiekeuzeproces. Ze geven tips over welke rol de ouder het beste kan aannemen tijdens het proces en bespreken handige hulpmiddelen die kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze.



Bezoek de Studiekeuzekind blog en lees allerlei ervaringen van studenten:


En neem eens een kijkje in de Facebook-groep 'Ouders en studie':