Menu
View schedule
Close schedule
Radboud Virtual Events - Resources

Studeren aan de Radboud Universiteit - Radboud Virtual Events - Resources

De Radboud Universiteit in Nijmegen is een universiteit met een breed pakket aan bachelor- en masteropleidingen, die er toch in slaagt kleinschalig en persoonlijk te blijven. Je komt makkelijk in contact met studenten, hoogleraren en topwetenschappers. Daarnaast is Nijmegen een stad waar je alles uit je studentenleven kan halen!

Op deze pagina lees je meer over wat onze universiteit uniek maakt, onze campus en de stad Nijmegen!


> Onze campus

> Extra uitdaging naast je studie

> Studiebegeleiding

> Bindend Studieadvies (BSA)

> Meer weten?



This is Radboud University


De studiekeuzepresentaties van de Online Bachelor Open Dag geven je nog meer informatie over je studiekeuze. Deze kun je terugkijken op dit platform (klik op 'Bekijk programma') of via www.ru.nl/studiekeuzeplein.

  • Welke studiekeuzepresentaties kan ik terugkijken?
    • Gaan studeren | Studenten vertellen over wat er allemaal bij komt kijken als je gaat studeren.
    • Succesvol studeren | In deze presentatie wordt uitgelegd hoe je baas kan worden over je eigen leerproces en hoe ouders daarbij kunnen ondersteunen.  
    • Succesvol studeren: Wat heb je hiervoor nodig? | In deze presentatie ontdekken we welke eigenschappen en vaardigheden een student nog meer nodig heeft om met succes door het eerste jaar van de nieuwe studie heen te komen.
    • Hoe vind ik een studie die bij me past? | In deze voorlichting wordt besproken hoe het keuzeproces loopt en wat het kiezen van een studie nu echt lastig maakt. Hoe maak je een studiekeuze en welke stappen neem je hiervoor?  
    • Wat zijn de verschillen tussen het hbo en de universiteit? | Studenten van het hbo en de universiteit vertellen over de verschillen die zij ervaren tussen de twee onderwijsvormen.
    • Studiesucces en een tussenjaar: Kansen en risico's | Je wordt in deze sessie aan het denken gezet over wanneer je er klaar voor bent om succesvol te kunnen studeren aan een universiteit. Is meteen doorstuderen na je eindexamen het best? Of zou een tussenjaar goed kunnen zijn?
    • Meer dan studeren: Actief zijn naast je studie | Maak kennis met het verenigingsleven van Nijmegen en de medezeggenschap van de Radboud Universiteit.
    • Wat staat je het eerste jaar te wachten? | Het moment is daar! Je hebt een studie gekozen en je mag beginnen! Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Een student vertelt over alles waar je mee te maken krijgt als je gaat studeren.
    • Selectie en Plaatsing | Opleidingen met een numerus fixus hebben een selectieprocedure: in deze presentaties leggen we je het proces uit.
    • Ervaringsverhalen over studiekeuze door een student en haar ouder | Een student vertelt samen met haar moeder wat ze in het studiekeuzeproces zoal gedaan hebben om dit proces goed te laten verlopen.
    • De rol van ouders in het studiekeuzeproces | Studenten van de Radboud Universiteit en Wageningen University vertellen samen met Hermien Miltenburg (moeder en oudervoorlichter) over hun eigen ervaringen met ouderbegeleiding tijdens het studiekeuzeproces. Wat betekenen termen als bachelor, master, hbo, wo, studiepunten, bindend studieadvies, etc. Wat houden de verschillende onderwijsvormen in?
    • Ouders als studiekeuzecoach | Twee studenten vertellen over de rol van ouders als belangrijke coach in het studiekeuzeproces; hulpmiddelen hiervoor, praktische informatie over aanmelding, kosten, studiefinanciering; verschillen hbo-uni, het puberbrein etc.



Onze campus

Onze universiteit is een campusuniversiteit, waardoor je je al snel op je gemak voelt. Ook onze studenten beoordelen de sfeer op de campus gemiddeld met een 4,3 op een schaal van 5. Waar je ook naar op zoek bent, je vindt het op de campus. Van collegezalen en studiefaciliteiten tot horeca en sport!

Een sfeerimpressie van onze campus:

View all photo's


Mijn vaste plek op de campus                        

Hoe ziet een dag van een Radboud student eruit?


Radboudlife Coffee Talks - De eerste indruk

Hoe zijn de eerste weken op de universiteit? Raak je snel verdwaald op de campus? En wat moet je weten voordat je gaat studeren? In deze Radboudlife Coffee Talks delen zes studenten hun ervaringen:


Lees meer over onze campus op onze website:


Check onze campustours voor een sfeerimpressie van de Radboud Universiteit:



Extra uitdaging naast je studie

Wil je naast je studie extra uitdaging om jezelf te ontwikkelen? In deze presentatie leggen drie studenten uit welke mogelijkheden er zijn aan de Radboud Universiteit. Er zijn zowel binnen je opleiding, als naast je studie opties om jezelf extra uit te dagen. Zo is er een speciale Honours Academy, maar kan je ook in de medezeggenschap van de universiteit. Wil je alle mogelijkheden ontdekken? Kijk dan onderstaand filmpje waarin onze studenten je meer uitleggen over de mogelijkheden!


Radboud Honours Academy

Ben jij iemand die graag nét een stap verder gaat? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over actuele, maatschappelijke thema’s? Of wil je onderzoek doen binnen je eigen vakgebied? En wil je tijdens je studie het beste uit jezelf halen? Dan is de Radboud Honours Academy iets voor jou.

De Radboud Honours Academy gaf ook een presentatie tijdens de Online Bachelor Open Dag. Deze kun je terugkijken op ditzelfde platform (klik op 'Bekijk programma')!


Studie of stage in het buitenland

Overweeg je voor een bepaalde periode tijdens je opleiding naar het buitenland te gaan? Doen! Een buitenlandverblijf geeft een stimulans aan je persoonlijke ontwikkeling. Maar is ook nog eens goed voor je carrièreperspectief.



Studiebegeleiding

Tijdens je studie kan je te maken krijgen met studieproblemen en/of persoonlijke problemen. Denk aan concentratieproblemen, uitstelgedrag of faalangst. Of bijvoorbeeld somberheid, overmatig middelengebruik, overmatige stress, of een rouw- of verlieservaring. Als je kampt met dergelijke problemen, zijn er binnen en buiten de universiteit verschillende mogelijkheden om hulp te zoeken.

Voor studenten met een specifieke hulpvraag of functionele beperking (zoals dyslexie, een (chronische) ziekte, AD(H)D, depressie, autisme, lichamelijke functiebeperking) heeft de Radboud Universiteit een aantal voorzieningen en regelingen.



Bindend Studieadvies (BSA)

Een studie aan de Radboud Universiteit bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Wanneer je daar ver onder zit, is het onwaarschijnlijk dat je je studie binnen de gestelde termijn kan afronden. Daarom hebben wij net als de meeste universiteiten een ‘bindend studieadvies’ tijdens het eerste jaar van de opleiding.

Tussen de 39 en 45 studiepunten

Alle opleidingen aan de Radboud Universiteit hebben een bindend studieadvies. Dit betekent dat elke student in het eerste jaar tussen de 39 en 45 studiepunten moet halen (afhankelijk van het maximale aantal te behalen studiepunten). Als dit niet lukt, moet je de opleiding verlaten. Je krijgt dan een bindend negatief studieadvies. Wanneer er sprake is van zwaarwegende bijzondere, persoonlijke omstandigheden die studeren voor langere tijd onmogelijk maken, wordt eventueel een uitzondering gemaakt.